Hamilelik Hakkında Bilinmeyen Tüm Gerçekler Burada..

İshal

Her çocuk yaşamının ilk 2 yılında, yılda ortalama 3 yada 4 kez ishal atağı geçiriyor.


İshal nedir ?


Akut ishalli hastalıklar, gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinin ve hastalıklarının önde gelen nedenlerinden biridir. Dünya çapında her yıl tahminen 2 milyondan fazla çocukishal.jpg ishaldenİshal kısaca günde 3′den fazla sulu dışkılamadır. Bebekler ilk günlerinde 2-3 kez dışkılar, sadece anne sütü alan bebeklerde dışkı sayısı 6-7 ye ulaşabilir. ölür. Ölümle sonuçlanmasa bile bu üst üste gelen ishal atakları, çocuklarda beslenme bozukluğuna, büyüme ve gelişmenin aksamasına yol açar.


İshal neden olur ?


İshalin en önemli ve en sık görülen nedeni mikroplardır. Bunlar bakteriler, virüsler ve parazitlerdir. Bu mikropların kaynağı, insan veya hayvan dışkısıdır. İçme ve kullanma sularının, akarsuların, sebze, meyve ve diğer yiyeceklerin, ellerin ve beslenme için kullanılan diğer araçların insan ve hayvan dışkısıyla bulaşması sonucu bu mikroplar ağız yoluyla vücuda alınır.


Diğer bir risk faktörü de malnütrisyon dediğimiz ağır beslenme bozukluğuna yol açan yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Genellikle karbonhidrat fazlalığı olarak karşılaştığımız dengesiz beslenme, sulu dışkılama eğilimini artırır.


Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal daha seyrektir. Bunun nedeni anne sütünün direnç artıran bileşimi ve temizliğidir.


İshalde tehlike belirtileri nelerdir ?


6 aydan küçük çocuklarda görülen her türlü ishal önemlidir ve doktor trafından görülmelidir. Genel olarak şiddetli ishali olan, kanlı dışkılama yapan, kusan, yemek yemeyen ve yüksek ateşi olan çocukların ishali daha önemlidir. En kısa zamanda bir doktor tarafından görülmesi gereklidir.


İshal tedavisinde neler yapılmalıdır ?


İshal tedavisinde, ishal kesici veya kusma önleyici ilaçlar hiçbir fayda etmez. Aksine zararlı olabilir. Çünki bu ilaçlar, bağırsak hareketliliğini azaltarak mikropların bağırsağa kolayca tutunmasına ve çoğalmasına neden olur. Antibiyotikler ise çoğunlukla gereksizdir. İshal tedavisinde 3 önemli ilke vardır. Birincisi ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla yerine konması, ikincisi beslenmenni sürdürülmesi, üçüncüsü ise çocuğun zamanında doktora götürülmesidir. İshal tedavisinde en önemli amaç vücudun susuz kalmasının önlenmesidir.


6 aydan küçük bebeklerde eğer çocuk anne sütü ile besleniyorsa anne sütü kesilmemeli, aksine daha sık emzirilmelidir. Ek bir gıda ya da su vermeye gerek yoktur. Daha büyük çocuklarda hastalığın başlangıcından itibaren bol su ve sıvı yiyecekler verilmelidir. Beslenmeye devam edilmelidir. Çocuğa sindirimi kolay besinler 5-6 öğün verilmeli, çocuğun yaşı ve ek gıdalara başlama ayı göz önüne alınarak anne sütü, sulandırılmış inek sütü, pirinç lapası, yoğurt, haşlanmış patates, şeftali , elma yada havuç püresi veya suyu, haşlanmış yağsız et gibi besinler verilmelidir. Eğer ishal kötüye gittiği halde bir sağlık kuruluşuna gitme olasılığı yok ise anneye ağızdan tuz-şeker eriyiği hazırlayıp nasıl kullanılacağı öğretilmelidir. Bu amaçla tüm sağlık kuruluşlarında şeker-tuz paketleri ücretsiz olarak verilir. Bu bilgi sağlık ocaklarından alınabilir.


İshalden korunma yolları.



  • Anne sütü ile beslenen, 6 aydan küçük bebeklere ek gıda ve su verilmemeli,

  • Emzik ve biberon kullanılmamalı,

  • Çocuklara kaynamış su verilmeli,

  • Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı,

  • Ellerin yemekten önce tuvalet sonrası temizliğine özen gösterilmeli,

  • Yiyeceklerin kapalı kaplarda tutulmasına ve böcek ve sineklerden korunmasına özen gösterilmeli,

  • Bebek ve çocuklara günlük taze yiyecekler verilmeli,

  • Bebeklerin altını değiştirme öncesinde ve sonrasında ellerin temizliğine özen gösterilmeli.

Etiketler:

336*280 Reklam Alanı
Admin | | 27 Nisan 2008 Pazar 06:58